Laadpalen: Groene Mobiliteit in Evergem

Veilig en efficiënt opladen aan de laadpaal thuis: 4 voordelen op een rij

  1. Heb je een laadpaal thuis, dan valt het risico op oververhitting of een versleten stopcontact weg. Laadpalen zijn speciaal ontworpen om méér vermogen te leveren zonder dat ze verhitten. 
  2. Een thuislaadpaal is aangesloten op een eigen beschermde stroomkring aan het begin van je elektrische installatie. Doordat er geen kunstmatige stroombeperking nodig is, laadt de wagen aan een laadpaal een pak efficiënter op dan aan het stopcontact.
  3. Wat een laadpaal thuis helemaal aantrekkelijk maakt, is de kostprijs van het opladen: je eigen stroom is immers een pak goedkoper dan van een openbare laadpaal. Heb je ook nog eens zonnepanelen op je dak? Dan laadt de energie van de zon je wagen zelfs kosteloos op. 
  4. Het laden van een elektrisch voertuig neemt een kwart van alle beschikbare stroom in beslag. Met een laadpaal kan je het opladen van je auto makkelijk instellen: laadpalen detecteren of er andere toestellen op dat moment veel verbruiken en kunnen het eigen vermogen wat lager zetten. Je kan ervoor zorgen dat ze enkel ’s nachts opladen, je kan het laadverbruik raadplegen via het internet, en ze bieden nog andere slimme functies voor het gebruiksgemak.

 

 

Fiscaal voordeel particulier

Wie als particulier tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 kiest voor eeen aankoop en plaatsing van een laadstation thuis, dit geldt zowel voor eigenaars als huurders, zal kunnen rekenen op een belastingsvermindering op de investering. Om de versnelling in te zetten, zal de vermindering stelsematig afbouwen in de tijd. Wie deze investering doet tussen 1 september 2021 en 31 december 2022 zal kunnen rekening op een belastingvermindering van 45%. Dit tarief daalt tot 30% in 2023 en tot 15% in 2024.

 

Het bedrag waarvoor een belastingvermindering kan worden verleend en waarop ze wordt berekend , is beperkt tot 1.500 euro per laadpaal per belastingsplichtige. Voor paritculieren moet het laadstation wel intelligent zijn (i.c. het kan de laadtijd en laadvermogen sturen) en mag enkel gebruik maken van groene stroom.

 

 

Wat is een slimme laadpaal?

Uw elektrische auto opladen kan op verschillende manieren. Thuis opladen is de meest gebruikte methode, al dan niet versneld kunt u comfortabel opladen in de periode dat u de wagen niet gebruikt. Elektrisch laden is natuurlijk nog voordeliger als u zonnepanelen of een windturbine heeft. Met normale laders kunt u niet kiezen hoeveel gebruik er wordt gemaakt van uw eigen elektriciteit productie. En dat is waar de slimme zappi lader zich in onderscheidt.De zappi laadt milieubewust en groener door zoveel mogelijk eigen consumptie toe te passen en zo weinig mogelijk uit het stroom net te trekken. Zo rijdt u voordeliger en schoner.

 

Nu kunt u zelf bepalen hoe snel uw wagen moet opladen, met de zappi lader kunt u maximaal gebruik maken van de eigen elektriciteit productie. U kiest uit drie verschillende programma's.

 

  1. Volledig laden zonder gebruik van het net in de ECO+ mode, waarbij het opladen wordt gepauzeerd als de eigen productie even te laag is (bijvoorbeeld bij wolken). Kies zelf het percentage minimaal groen laden.
  2. Laden in de slimme modus met zoveel mogelijk gebruik van eigen energie, de ECO modus. Zodra de eigen productie te laag is, wordt er vanuit het net bijgeladen. Nooit lager dan 1,4kW laden.
  3. Snel laden zoals bij elke andere lader, op maximaal vermogen. Er wordt dus ook vanuit het net bijgeladen als er te weinig eigen productie is. De maximale capaciteit is 22kW, dit is afhankelijk van uw wagen en uw aansluiting (16A of 32A of een waarde daartussen)

 

Daarnaast is zappi een echte smart lader, op meerdere fronten:

 

  1. zappi is volledig vrij programmeerbaar, u kunt met timers precies instellen wanneer er geladen mag worden (bijvoorbeeld daltarief instellingen). Zo kunt u maximaal gebruik maken van de laagste tarieven zonder daarover na te denken. 
  2. zappi heeft dynamic loadbalancing. Dat wil zeggen dat hij rekening houdt met uw maximale capaciteit, uw hoofdzekering en andere verbruikers zoals kookplaat, wasmachine enz. Zo wordt uw wagen op maximale sterkte opgeladen, zonder dat u ook maar ergens rekening mee hoeft te houden. zappi regelt zelf de sterkte en zorgt dat al uw apparaten in huis blijven functioneren.
  3. zappi houdt precies al uw laadsessies bij. Zo kunt u per dag, week, maand, jaar of per sessie precies uitlezen hoeveel kWh er precies geladen is. 

 

 

© 2024 Dieter Criel bv. All rights reserved. Privacy - Website by KMOSites